Dyk ned i historien om Arctic Import

Fra vores ydmyge begyndelse med drømmen om at forbinde Grønland med det bredere marked, til vores udvikling til at blive en hjørnesten i handlen inden for det nordatlantiske marked, er vores arv mangfoldig og rig. Vi er stolte af vores rejse, hvor vi har knyttet samfund sammen og skabt værdi gennem vores engagerede service, stærke forpligtelser og ambitiøse mål.

Dyk ned i Arctic Import – en rejse fyldt med udfordringer og milepæle. Lær de engagerede mennesker og inspirerende historier bag vores rejse at kende, som har formet os til dem, vi er i dag.

Pionerer inden for Grønlands mangfoldige marked fra tømmer til skatter

I 1972 flyttede Den Kongelige Grønlandske Handel (KGH) til Aalborg, hvilket vakte interesse for Grønland blandt flere nordjyske virksomheder. På dette tidspunkt var Grønland underforsynet med stort set alle typer forbrugsvarer inden for forskellige brancher.

Året efter, i 1973, fik Poul Jørgen Nielsen, som var nyuddannet bygningsingeniør, job som sælger i en nordjysk tømmerhandel. Denne tømmerhandel oprettede en grønlandsafdeling med det formål at opbygge en levedygtig afdeling for salg af bygningsmaterialer til Grønland.

Forretningsrejser til alle byer i Grønland blev hurtigt en succes og lagde fundamentet for oprettelsen af en lokal repræsentation i Nuuk. I 1977 blev Ole Nielsen ansat for at varetage denne funktion. Foruden efterspørgslen på byggematerialer modtog de forespørgsler på en bred vifte af produkter – kort sagt ”Alt mellem himmel og jord”. Der var forespørgsler på alt fra lastbiler, kraner og både til en kanariefugl til børnene eller grønlandske perler til fruen.

Dette mangfoldige behov skabte et solidt salgsgrundlag for andre varekategorier ud over byggeriet. På denne baggrund kunne Poul Jørgen Nielsen og Ole Nielsen i oktober 1978 stifte det selvstændige grønlandsk hjemmehørende salgsselskab, Arctic Import. Samme år fik de mulighed for at købe det lokale Eventyr is depot i Nuuk, hvilket senere blev fundamentet for Arctic Imports detailafdeling.

Eventyr is lastbil i Nuuk
Dansk kontor i Nørresundby

Værktøjcenter i Nuuk i 1985

For at kunne betjene de lokale håndværkere i Grønland, blev der i 1985 etableret værktøjscenter i Nuuk. Igennem årene har værktøjscentret gennemgået en stor udvikling, og i 2004 gjorde et stigende behov det muligt at tilføje trælast og byggematerialer til sortimentet. I 2005 blev der oprettet et udvidet trælast og byggecenter på området.

Arctic Import bygger håndværkerbutik på Industrivej 13 i Nuuk
Stenholm - New headquarters in Norresundby

Specialisering

Som et naturligt led i udviklingen blev der i 1991 etableret en selvstændig salgsafdeling til servicering af institutioner og hoteller. Afdelingen har i dag specialiseret sig inden for indretningsløsninger og forbrugsvarer, og ved siden af disse aktiviteter er der yderligere etableret engrossalg til supermarkeder, købmænd og kiosker. I 2001 blev der oprettet et engroslager i Nuuk, hvorfra der løbende sikres levering af hurtigt omsættelige dagligvarer til butikker i den grønlandske hovedstad.

I 1991 overtog Arctic Import, Ilulissat Centermarked, hvilket blev begyndelsen på overtagelsen af en række dagligvarebutikker i Grønland.

FÆRØSK DATTERSELSKAB

I 1999 blev der etableret repræsentation på Færøerne på baggrund af erfaringerne i Grønland. Efterfølgende er disse aktiviteter overgået til det færøske datterselskab Blika, hvori Arctic Group har en ejerandel på 100 %. I slutningen af 2018 skiftede Blika navn til Arctic Import, så alle koncernens nordatlantiske selskaber nu opererer under samme navn.

Udvikling af koncernen

Koncernens størrelse gjorde det i 2007 nødvendigt at opdele aktiviteterne, således at værktøjscenter, trælast og byggemarked blev skilt fra Arctic Import og gjort til et selvstændigt selskab under navnet XL-BYG Arctic Import. En omstrukturering i 2011 betød frasalg af XL-BYG Arctic Import og dermed frasalg af Trælast og dele af Håndværk & Industri.

FOKUS PÅ TOTALLEVERANCER

I dag er koncernens fokus rettet mod det grønlandske, færøske og islandske marked og Arctic Group er en specialiseret samhandelspartner for offentlige og private virksomheder. Gennem salgsselskabet Arctic Import A/S leveres kolonialvarer til købmænd, restauranter og skibe samt et bredt sortiment af dagligvarer og udvalgsvarer til offentlige og private virksomheder.

Arctic Import sikrer en hurtig, nem og sikker levering.